Test van wat kan

Nu je bent gestopt en thuis zit, komt de vraag: en hoe moet je nu verder, bij je op. Dat is een goede vraag, want hoe moet je nu verder?  Het feit dat je geen idee hebt, klopt. Je bent hier nog nooit geweest. Dit is een nieuwe ervaring. Dus dat je niet goed weet waar je bent en hoe het zit, dat is logisch.

 

Hoe je hier gekomen bent of hoe je hier zo snel mogelijk weer uitkomt is voor nu niet relevant. Alleen het besef dat je op dit punt bent aangekomen, is genoeg. Jouw hele systeem is in onbalans en moet tot rust komen voordat je verder kunt. Je zult de komende tijd gaan “landen” in je burn out. Om daarna aan je herstel te werken.

 

 

Eigen ervaring

 

Op 6 december 2018 zei mijn huisarts:  u bent fysiek gezond. U hebt geen buikgriep. Het is uw leefstijl die u ziek maakt! Weet u wat: stop er mee. En gaat u maar eens tot rust en in balans komen.

 

Goed, en wat ga ik nu doen? Ik ging wat klussen, beetje sporten, fietsen, boek lezen, rustig aan doen. En mijn mails en appjes blijven checken, want :” ik zit wel thuis, maar dat kan nooit lang duren” . Hoewel mijn lijf het uitschreeuwde van vermoeidheid, had ik geen idee van wat mijn lijf wilde zeggen. Bij mij heeft het 2 maanden geduurd voordat ik kon “landen” in mijn burn out en kon accepteren wat er aan de hand was. 

 

Het voelde voor mij als een vorm van opgeven. Dat ik had verloren/ gefaald. En dat ik dus echt wel een burn out had.

 

Ik hoop dat je sneller accepteert dat je burned out bent. Dat je echt durft toe te geven dat je ziek bent. Hoe eerder de acceptatie, hoe eerder het herstel. 

 

En dat je nu nog met heel veel vragen zit en geen idee hebt dat is volkomen logisch. Dat gaat de komende tijd veranderen.

 

 Wat is positief

Je hebt de tijd gekregen om jouw leven stil te zetten en om uit te zoeken hoe het komt dat je zo moe bent. Dat kan als bevrijdend voelen. Misschien wel als een opluchting, omdat de situatie waar je in zat, hoe dan ook gestopt is. Maar ook beangstigend, hoe nu verder? Bedenk dat je hier uitkomt, en beter dan dat je er in ging. 

 

 

Tips:

 

1.   Laat het zo. Je weet het even niet en accepteer dat voor nu. Het is niet erg. De komende tijd trekt dat bij. Heb vertrouwen!

2.   Lichamelijke signalen als, buikpijn, spierpijn, hartkloppingen, zweten, piepende oren enz. dat hoort erbij. Dit zal uiteindelijk minder worden.

3.   Emoties zoals boosheid, verdriet, teleurstelling, paniek en schaamte. Ook dat hoort erbij. Laat ze maar komen, dat is niet erg. En ook dit zal minder worden

4.   Een burn out is een lang proces. Reken er op dat je lang onderweg bent.